capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>
„Comoara roşie”, căpşunul cultivat (Fragaria x ananassa Duch.), fruct de lux, a carui apariţie se apreciază ca a avut loc în jurul anului 1750, în apropierea oraşului francez Brest (Scott si Lawrence, 1975), este rezultatul hibridării a doua specii, introduse în Europa la începutul secolului XVIII, originare din America de Nord (Fragaria virginiana Duch.) şi, respectiv, America de Sud (Fragaria chiloensis L.)

SUMAR
Programul de Cercetare AGRAL
Numar Proiect 3530/2004

CERCETARI PRIVIND EXTINDEREA PERIOADEI DE RECOLTARE LA CAPSUN, UTLIZÂND CARACTERUL DE REMONTANTA SI MANIPULAREA TEHNOLOGIILOR DE CULTURA LA NOILE SOIURI SI SELECTII


  1 Introducere
    1.1 Proiect AGRAL
    1.2 Scurt istoric
    1.3 Originea speciei Fragaria x ananasa (capsunului cultivat)
    1.4 Importanta
    1.5 Curiozitati
  2 Planta
    2.1 Specii (Sistematica)
      2.1.1 diploide
      2.1.2 tetraploide
      2.1.3 hexaploide
      2.1.4 octoploide
      2.1.5 * * * * *
    2.2 Planta
      2.2.1 Insusirile plantei
      2.2.2 Sistemul radicular
      2.2.3 Tulpina si ramificatiile
      2.2.4 Frunzele si mugurii
      2.2.5 Cresterea si fructificarea
      2.2.6 Filamentele si stolonii
      2.2.7 Inflorescenta si floarea
      2.2.8 Fructul
    2.3 Soiuri
      2.3.1 Soiuri
      2.3.2 Insusirile unui soi valoros
    2.4 Cerinte fata de factorii de mediu
      2.4.1 Temperatura
      2.4.2 Umiditate
      2.4.3 Lumina
      2.4.4 Sol
  3 Cultivare
    3.1 Tehnologii de cultivare
      3.1.1 Cultura multianuala clasica
      3.1.2 Cultura anuala (bianuala)
      3.1.3 Cultura protejata în tunele joase si solarii
      3.1.4 Cultura fortata
      3.1.5 Materialul saditor pentru cultura
      3.1.6 Tipuri de plante utilizate pentru cultura protejata
      3.1.7 Cultura pe sol sau in afara solului
      3.1.8 Obtinerea de recolte de capsun pe o periada de 7-8 luni
      3.1.9 Recoltarea
      3.1.10 Pastrarea capsunelor
    3.2 Manifestarea dezechilibrelor nutritionale
    3.3 Protectia culturii
  4 Boli si daunatori
    4.1 Boli
      4.1.1 Patarea alba a frunzelor
      4.1.2 Patarea rosie a frunzelor de capsun
      4.1.3 Patarea bruna a frunzelor
      4.1.4 Necroza frunzelor
      4.1.5 Fainarea capsunului
      4.1.6 Putregaiul cenusiu
      4.1.7 Mana comuna
      4.1.8 Mana capsunului
      4.1.9 Vestejirea plantelor
      4.1.10 Piticirea capsunului (Rhizoctonia fragariae)
      4.1.11 Putregaiul umed (Rhizopus nigricans)
      4.1.12 Bacterioze: Arsura bacteriana a frunzelor
      4.1.13 Viroze: Filodia capsunului Strawberry green petal
      4.1.14 Încretirea frunzelor la capsun Sttrawberry crinkle virus
      4.1.15 Rasucirea frunzelor la capsun Strawberry leaf-roll virus
      4.1.16 Îngalbenirea marginala a frunzelor Strawberry yellow edge
      4.1.17 Patarea frunzelor Strawberry mottle virus
    4.2 Daunatori
      4.2.1 Gargarita neagra a capsunului
      4.2.2 Acarianul capsunilor
      4.2.3 Acarianul comun
      4.2.4 Paduchele de frunza al capsunului Myzus fragariae
      4.2.5 Gândacul paros Epicometis hirta
      4.2.6 Gargarita coletului Otiorhynchus sulcatus
      4.2.7 Viermii albi - larvele carabusului de mai Melolontha Melolontha
      4.2.8 Viermii sârma Agriotes sp.
      4.2.9 Nematozii capsunilor
<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team