capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Înainte de aparitia capsunului modern, oamenii consumau fragul de padure (capsunul salbatic). Este surprinzator poate, pentru multi cititori sau cultivatori de capsun, sa afle, ca aceasta specie este cunoscuta din vremuri îndepartate, cu 2200 ani în urma. Cele mai numeroase consemnari si reprezentari ale capsunlui (specii salbatice) au fost realizate începând din prima perioada a secolului al XIII-lea. Calugarii din vestul Europei pictau fructele rotunde de capsun salbatic (fragul de padure), în manuscrisele lor iluministe. Cu mult înainte de aducerea "capsunului cu fruct mare din Chile" în Europa, cu mult înainte ca botanistii sa-si îndrepte atentia catre fragul de padure cu un ochi taxonomic, calugarii l-au privit îndelung si l-au gasit minunat, pentru a-l darui ca ofranda Fecioarei Maria .
Catre sfârsitul secolului al XIII-lea un nou spirit a fost raspândit prin Europa, care a fost reflectat într-un stil liber si mult mai natural pentru exprimarea artisitica. Acest spirit a fost numit "trezirea sentimentelor umane de sensibilitate si tandrete". Calugarii erau artistii vremii, având principala preocupare "iluminarea" cartilor bisericesti, pictarea de mici ilustratii - miniaturi - pentru textele religioase, pe care le copiau cu mâna. Inspirati de iubirea lor pentru Marea Creatie, iubirea pentru natura si nevoia de a o exprima, privind lumea din jurul lor, pentru a vedea detaliile din natura si din viata de zi cu zi, ei pictau ceea ce îi atragea si considerau unic prin frumusete.
Simultan cu dezvoltarea sensibilitatii umane, care îsi are începuturile în secolul al XIII-lea, se remarca dorinta pictorilor mistici de a se aproape de Fecioara si de a o glorifica. Ei petreceau timp îndelungat în contemplarea ei si a Copilului Isus, dedicându-i poeme, atribuindu-i toate calitatile si virtutile, prin numele tuturor florilor. Ei se pierdeau în veneratia pentru Ea, iar când o reprezentau în pictura, decorau opera cu tot ce era pretios si rar.
Intr-o miniatura franceza realizata catre anii 1400, se remarca fructul de capsun în mâna lui Iosif care îsi întinde bratele catre Copilul Isus, coordonându-i primii pasi. In o alta, Fecioara, pe fundalul unei gradini cu flori, îl tine pe Isus pe genunchi, îngerii culegând fructe de capsun, probabil pentru Copilul Isus.
Se presupune, ca pictorii mistici au început sa picteze prima data plantele de capsun inspirati de gratia acestei plante si de culorile pure ce o caracterizeaza , sau poate, pentru ca fructele au devenit foarte cunoscute(regele Charles V fiind si "patronul miniaturistilor", prin anii 1386, avea 12000 plante de frag de padure, amplasate în Gradina Regala).

Madonna printre capsuni.Pictura din sec.XIV Aceas spirit iluminist, încarcat de iubire divina, a avut un traseu complicat prin Europa, ajungând mai târziu la Scoala din Cologne, unde gasim lucrari de o sensibilitate aparte: Madonna printre trandafiri, Gradina Paradisului, Madonna printre capsuni. Madonna este întotdeauna o tânara care sta într-o gradina închisa (pentru a indica virginitatea), tinând în brate Copilul Binecuvântat, într-o atmosfera de bucurie radianta. Artistii: Lochner, Schongauer si alti maestri necunoscuti au înconjurat-o cu o galaxie stralucitoare de flori si plante, printre care se afla si capsunul. Floarea virginitatii - trandafirul este predominanta, alaturi de margaritar, iris, flori de capsun sau planta întreaga de capsun, cu fructele sale.
In alte lucrari, plantele de capsun formeaza întregul decor sau, o singura planta este plasata într-un loc important in pictura, la picioarele Fecioarei sau în mina Copilului Isus. Din punct de vedere botanic plantele si fructele sunt reproduse fidel, fructe rotunjite de frag continuând sa fascineze si gradinarii de azi. Pictura a noului capsun de Chile Hortus Ethamensis - 1732


In incitantele publicatii despre simbolismul din picturile din evul mediu, suntem condusi în lumea în care florile, plantele, la fel si animalele, culorile si obiectele, aveau semnificatii pentru oamenii acelor vremuri. Anumite simboluri, crucea, pestele, au avut ca sursa Scriptura sau au fost atent alese din traditia crestina. Altele, au fost descoperite succesiv, într-o atmosfera de intense trairi religioase. Trandafirul - simboliza puritatea si virginitatea, garoafa - din cauza formei caliciului, simboliza piroanele cu care a fost ratignit Isus; ierburile cu virtute terapeutica sugereaza puterea divina a lui Isus.
Aflam pe acesta cale despre capsun, ca are o pozitie aparte în simbolistica, în comparatie cu alte fructe sau specii. El se regaseste în miniaturile italiene, flamande, germane si englezesti de asemenea. Ca simbol, nu este singurul cu larga raspândire., Tinându-se cont însa de descoperirea sa timpurie, i-au fost atribuite succesiv mai multe simboluri: datorita pozitiei plecate a fructului, simbol al onestitatii, gândirii nobile si modestiei, "cu toate ca este tradat de parfum si culoarea fructului". Surse din Evul Mediu evoca simboluri si mai adânc penetrate în religia crestina: frunza trifoliolata - simbolul sfintei treimi; fructele - petele formate din picaturile cazute din sângele lui Isus; cele 5 petale de la floare, simbolizeaza cele 5 rani ale lui Isus.
Intraga planta a capsunui(radacinile uscate, frunzele si fructele), era utilizata în cura pentru maladiile depresive, prezenta sa, putând fi considerata ca "o trimitere la eterna salvare".
Cu atitea calitati atribuite întregii plante de capsun, nu este de mirare ca este descoperit în mod repetitiv în diverse lucrari religioase, reprezentat ca planta întreaga în fundalul unei picturi sau ca fructe, flori individuale sau grupate în ghirlande formând bordurile miniaturilor.
Fructele de capsun din majoritatea reprezentarilor, au o forma rotunjita, presupunindu-se astfel ca apartin speciei F.vesca.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team