capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Dupa secole de istorie, capsunul ne conduce la descoperirea uneia dintre cele mai fascinante episoade, prin care s-a nascut o specie, una din primele aventuri agroindustriale ale secolului XVIII, care a condus la transformarea unui fruct mitic, într-o bogatie culturala si economico-sociala.
Cele peste 600 de soiuri cultivate astazi, au la origine cele 6 specii salbatice de baza.
"Comoara rosie", capsunul cultivat (Fragaria x ananassa Duch.), fruct de lux, a carui aparitie se apreciaza ca a avut loc în jurul anului 1750, în apropierea orasului francez Brest (Scott si Lawrence, 1975), este rezultatul hibridarii a doua specii, introduse în Europa la începutul secolului XVIII, originare din America de Nord (Fragaria virginiana Duch.) si, respectiv, America de Sud (Fragaria chiloensis L.)
Adus din America de Nord (Canada) în anul 1534, capsunul de Virginia - capsunul de Quebec (Fragaria virginiana), se remarca prin marimea si aroma fructelor, comparabile cu cele din Europa. Cultivat sub numele de capsunul Scarlet, nu se va extinde în cultura datorita consitentei slabe a fructului si slabei rezistente la pastrare. Cu toate acestea, descoperirea acestei specii si aparitia sa în Europa, constituie primul eveniment, din sirul lung de momente importante, care au dus la aparitia capsunului cu fruct mare, atât de cultivat astazi (capsunul modern).
O alta specie necunoscuta în Europa, capsunul de Chile (Fragaria chiloensis), a doua specie care a contribuit, ca parinte matern, la formarea capsunului modern, a fost adusa dupa un voiaj de peste 6 luni, în anul 1712, de un , inginer de geniu maritim de origine franceza, din America de Sud. El mentiona:" se cultiva aici sate întregi cu o specie de capsun, care difera de ale noastre, prin frunzele mai rotunjite, mai carnoase si mai valurate, fructele sale având în mod obisnuit marimea unei nuci si câteodata marimea unui ou de gaina"; Fructele sunt de un rosu albicios si sunt mai putin placute la gust ca fragile de padure".
Desenând în marime naturala "capsunul de Chili" si descriindu-l, F.A.Frezier, nu s-a îndoit niciodata de importanta descoperirii sale.
Cultivarea acestei specii în regiunea Plougastel (sud-vestul Frantei), într-un mediu complet asemanator celui de origine al acestei specii, a constituit un real succes, fiind specia care a asigurat pâna în anul 1937, un sfert din productia de capsun din Franta.

Capsunul din Lumea Noua, cultivat de secole de indienii din Chile, a fost adus în Lumea Veche, pentru a oferi grandoarea fructelor sale unei noi specii. Daca acest spion francez, cu nume predestinat F.A.Frezier (fraise=capsun, fr.), intra în istorie pentru descoperirea speciei F.chiloensis, Antoine Nicholas Duchesne, botanist celebru, intra în istorie pentru experimentarile sale, care au condus la descoperirea capsunului modern neremontant. Duchesne, a fost primul om de stiinta care a identificat parintii capsunului modern (Fragaria ananassa), si a demonstrat la Versailles în anul 1770, originea genetica a noii specii descriind-o ca având aroma de ananas si denumind-o dupa aceasta caracteristica. Capsunul ananas a ramas fara concurenta în cultura pâna în anul 1824, când au aparut pe piata varietatile englezesti. În anul 1844 a aparut pe piata soiul Princesse Royale, care a determinat eliminarea completa a varietatii initiale - capsun ananas.
Daca anul de aparitie a capsunului ca specie este 1715, anul 1893 este considerat anul descoperirii capsunului remontant (prima varietate remontanta - Saint Joseph), autorul descoperirii fiind abatele Thivolet.
Daca francezii au introdus a doua specie parinte a capsunului modern si au identificat originea noii specii Fragaria x ananassa, englezii, au fost totusi primii care au produs mangnificele soiuri ale capsunului modern, declansând activitatea de ameliorare în Europa si America.
Este adevarat ca exista o diferenta între soiurile vechi si cele noi de capsun, cum ar fi diferenta între o tomata coapta în februarie si una în august. Este adevarat! Soiurile vechi sunt slab productive si nu rezista la transport si pastrare, dar ce parfum, ce gust!
Aparitia sa cu numai un sfert de mileniu în urma, confera capsunului statutul de unica specie fructifera, al carui istoric este în întregime cunoscut (Darrow, 1966). Mai mult, se apreciaza ca se cunoaste despre aceasta planta mai mult decât despre oricare alta. (Wallace, 1966). În acest context, devine relevanta aprecierea ca nici o planta cultivata nu este mai complexa si mai sensibila din punct de vedere al adaptarii decât capsunul.
Capsunul are un fruct cu totul unic (ignorând caracterizarea botanica), care are semintele la suprafata pulpei.

Ce inspira fructul de capsun conform opiniilor consumatorilor:

- este un fruct al evenimentului, care simbolizeaza intoarcerea zilelor fericite;
- un fruct simbolistic, prin forma sa rotunjita (simbol carnal si feminin), rosul epidermei si al pulpei sale (simbolizeaza atractia caldurii), verdele caliciului si pedunculului (simbolul naturii, al prospetimii;
- un fruct bine întiparit în memoria colectiva - amintirea placerilor copilariei;
- un fruct convivial, consensual, apreciat de toti, adulti si copii, usor de consumat;
- un fruct gustos si dietetic, cu putine calorii, aduce savoare in amestecuri cu alte produse (creme, prajituri, vin);
In revers:
- un fruct scump, fragil si perisabil, atingerea sa putând provoca alergii ;
- un fruct care, desi frumos, poate dezamagi gustativ;
- un fruct anonim; îl cunoastem sub diferite aspecte însa ignoram foarte adesea sa retinem un nume de soi. 90% din consumatori nu stiu numele soiurilor produse, iar alti 90%, sunt incapabili sa pronunte numele unui singur soi.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team