capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Stiati ca…?

  • Fructul de capsun este un fruct fals, partea carnoasa dezvoltându-se din receptaculului florii. Adevaratele fructe sunt micile seminte numite achene, fructe seci, care nu se deschid, amplasate la suprafata partii carnoase
  • Triburile de indieni din America de Nord cred ca sufletelel defunctilor ramân ratacitoare, pâna când întâlnesc o capsuna la deplina maturitate. Dupa ce acestea o gusta, pot intra în Tara Mortilor si se pot odihni în pace, pentru eternitate.
  • Istoria capsunului cu fruct mare începe în anul 1714, atunci când inginerul de origine franceza Amédée François Frézier, a fost însarcinat sa observe fortificatiile portuare din Chile si Peru (America de Sud). Mai pasionat de botanica decât de tacticile militare din timpul Regelui Soare, François Frézier a descoperit capsunul cu fruct mare în apropierea orasului Conception din Chile. Aceasta planta (Fragaria chiloensis) nu va fructifica decât în prezenta unei alte plante de capsun originare din America de Nord (Fragaria virginiana). Din încrucisarea acestor doua specii se va naste o noua specie "capsunul ananas"(Fragaria ananassa), care este la originea tuturor soiurilor de capsun pe care le cultivam si le consumam în prezent.
  • Alergia la capsune, care se manifesta prin urticarie este data de o hipersensibilitate fata de histamina.
  • Exista peste 600 de soiuri de capsun! Crearea unui nou soi de capsun, necesita o perioada de 8 - 10 ani. Sunt necesare 10.000 - 20.000 de plante pentru a selectiona soiul cu însusirile dorite.
<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team