capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Specii tetraploide (2n = 28)

Fragaria moupinensis (Franch) Card., 1916. (Bull.Mus.Nat. Hist. Paris, 22:397 - 398). De baza Potentilla Moupinensis French.,1885(1886).
Este o specie originara din estul Tibetului (Moupine), Yunnan si vestul Chinei.
Raspandirea acestei specii este cuprinsa de aceea a speciei F.orientalis la nord, de F.nilgerrensis la sud si F.nubicola si F.viridis (F.collina) la vest.
Caracteristicile frunzei sunt similare cu ale speciei F.nilgerrensis si poate reprezenta forma tetraploida a acestei specii diplode. Franchet a sugerat aceasta in asemanarea speciei cu F.collina (F.viridis un diploid), in care caz ar putea fi un tetraploid al acestei specii. Distributia speciei F.viridis, in acest caz, poate fi extinsa din est, in centrul Siberiei, in vestul Chinei.
Plantele sunt mici, prezinta rizomi stoloniferi scurti, frunzele sunt trifoliate, uneori pot fi pentafoliate, cu foliole mici, scurt petiolate, serate,glabre. Inflorescentele sunt mai inalte sau mai scunde decat nivelul frunzelor. Pedunculii florali perzinta deseori o frunza simpla sau o bractee; caliciu laciniat, cu lobi lanceolati-lineari; florile au petale albe, subrotunde de doua ori mai largi decat caliciul.
Sunt necesare mai multe studii pentru reevaluarea insusirilor necesare in ameliorare.

Fragaria orientalis Losinsk., 1926 (Bull.Jard.Bot.Princ.URSS)
Aceasta specie traieste in padurile de pe pantele neacoperite ale muntilor, in mod frecvent pe solurile pietroase din vestul Siberiei, Mongolia, Manchuria si Corea.
Tufa (la planta tip), sunt doar de 3,8 cm inaltime, cu stoloni lungi si subtiri; foliole ovate, romboide, cu peri argintii pe fata inferioara, adesea sesile, cui 6 pana la 9 dinti largiu si adanciti pe fiecare parte; inflorescente cu cateva ramificatii, cu bractee la baza formate din 2-3 foliole. Florile sunt perfecte, cu pedicel foarte pubescent cu peri compacti lipiti de suprafata, petalele au in medie 1 cm in diametru, concave,; sepalele pubescente, lanceolate(cele exterioare) si linear lanceolate, mai scurte decat petalele, lipite de petale. Fructul este conic sau rotund, rosu, cu achenele prinse in cavitati adancite.
Raspandirea in zonele reci si uscate din Asia, sugereaza rezistenta la conditiile aspre si la seceta. Petrov, care a descoperit aceasta specie ca fiind tetraploida, a obtinut un octoploid, prin tratare cu colchicina. Acest capsun este consumat in stare proaspata in Estul indepartat, dar cultura sa este necunoscuta.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team