capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Desi mai mult de o treime din speciile genului Fragaria produc fructe comestibile, numai trei dintre acestea sunt cultivate Ón scopuri comerciale: Fragaria x ananassa, Fragaria vesca, Fragaria moschata (Darrow, 1966; Hancock si colab., 1990, 1993). Prima dintre acestea este insa singura specie care prezinta interes din punct de vedere comercial, si care, prin urmare, reprezinta obiectul unor programe sustinute de cercetare. Totusi, selectiile de F.vesca, cu inflorire si fructificare continua (var. semperflorens), desi sunt cunoscute ca fiind foarte sensibile la bolile virotice, ramin surse potentiale de gene valoroase pentru programele de ameliorare, intrucat unele dintre genotipurile cultivate ("Rugen", "Baron Solemacher", "Mari", "Alexandria", "Finja"), au un inalt grad de homozigotie (oferind posibilitatea propagarii usoare prin samanta) si produc recolte apreciabile de fructe, cu o aroma inegalabila.
In prezent, este unanim recunoscut ca speciile salbatice reprezinta o sursa bogata de caractere valoroase si ca foarte adesea nivelul variatiei genetice pentru un caracter dat, este mai ridicat in germoplasma"exotica"(Paterson si colab., 1991). In plus, pe langa caracterele agronomice valoroase, speciile salbatice manifesta multe proprietati importante pentru supravietuirea in mediul natural.

Delicioasa aroma a speciilor cu grad scazut de ploidie, poate fi interesanta in combinarea cu productivitatea si marimea capsunului cultivat Fragaria x ananassa Duch.
Decaploizii din cadrul genului Fragaria constituie obiectul unor importante programe de cercetare in Anglia, Germania, Suedia si SUA (Scott, 1951; Bauer si Bauer, 1967, 197l Trajkovski K., 1993). Decaploizii au devenit un model potrivit pentru cercetare in genetica, biologie, evolutie si reproducere (Bringhurst si Gill, 1970; Sukhareva, 1982; Ahmadi si Bringhurst 1992).
In urma hibridarii interspecifice, cu referire speciala la F.vesca si F. x ananassa, s-a obtinut un nou decaploid F. x vescana, primul cu caracter day-neutral, care se numeste Rebecka(Trajkovski K., 1998).
Pe langa toate aceste studii, la nivel european, exista un proiect de resintetizare a speciei F. x ananassa in conditiile climatice din Europa (Trajkovski K., 1998).
Imensa diversitate a germoplasmei de Fragaria existenta in lume a devenit o certitudine. O parte a variabilitatii a fost deja incorporata in cultivaruri, iar cea mai mare parte a ramas disponibila pentru cercetari viitoare, cu conditia sa fie descrisa colectata si conservata. Au fost deja identificate sursele pentru rezistenta la daunatori, toleranta la seceta, susceptibilitatea la frig, calitatea fructelor, cerinte nutritionale variate si toleranta la saratura.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team