capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Tulpina capsunului.
De la radacina, porneste o tulpina foarte scurta care se numeste rizom, care se ramifica prin bifurcare. La plantele tinere (1-2 ani), rizomul este putin ramificat. El formeaza īn fiecare an o serie de ramificatii( conuri de crestere) īntr-un numar variabil īn functie de soi (2 - 4). Pe fiecare ramificatie noua a tulpinii, apar radacini subtiri si dese. Noile ramificatii apar īn imediata vecinatate a solului sau sunt usor īngropate. Fiecare ramificatie de 1 an, formeaza īn vārf un mugur florifer, iar īn lateral, la subsoara frunzelor de pe ramificatii, formeaza 1 - 3 muguri vegetativi, care vor da nastere la ramificatiile urmatoare.
Caracteristica de ramificare laterala a tufei la capsun depinde de vārsta, soi si lucrarile de ingrijire aplicate. La unele soiuri (Senga Sengana) ramificatiile cresc īn sus, aproape vertical, conducānd la formarea unor tufe compacte, la alte soiuri ramificatiile se formeaza mai mult lateral, la suprafata solului, rezultānd tufe rasfirate.

Partea aeriana, este deci o tulpina perena, scurta, ce poate ajunge pāna la 15-20 cm īnaltime, formata dintr-un numar variabil de ramificatii pe care cresc frunzele, pedunculii florali, stolonii, mugurii.
Cresterile anuale, reprezentate prin rozete de frunze, abia ating 1,5 - 2 cm. Aceste cresteri anuale nu se fac prin alungirea tulpinii initiale, ci prin ramificatiile laterale, ceea ce imprima plantei o pozitie culcata. Fenomenul de crestere depinde de factorul temperatura, fiind mult mai rapid īn perioada de primavara, īn competitie cu restul sezonului de crestere. Temperaturile scazute din toamna, slabesc sau chiar opresc producerea de frunze noi.
O caracteristica specifica plantei de capsun o constituie faptul ca plantele sunt īntotdeauna verzi, iar frunzele nu cad. Totusi, moartea lor īn fiecare an, se datoreaza temperaturilor scazute din timpul iernii. Uneori, plantele au capacitatea de a-si pastra frunzele verzi si active, sub un strat protector de zapada , ceea ce demonstreaza ca īn general suporta umbrirea .

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team