capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

 

Frunzele capsunului sunt mari, trifoliate, lung petiolate, dintate, lucioase sau pubescente, verzi, cu stipele variabile ca forma, marime si culoare. O frunza traieste 60-70 de zile, apoi se usuca. Frunzele se usuca esalonat, cele uscate fiind īnlocuite treptat īn sezonul de vegetatie de frunze tinere, astfel planta are frunze verzi totdeauna, chiar si iarna sub stratul de zapada. Frunzele care ramān verzi pāna primavara, asigura desfasurarea īnfloritului si legarii fructelor in conditii optime, contribuind la o mai buna hranire a plantelor la īnceputul acestui anotimp si deci, asigurānd un spor de productie de 50%. Frunzele formate toamna (la cultura īn camp), sunt mai mici si au un petiol mai scurt decāt cele aparute primavara. Aceasta diferentiere, constituie o adaptare a plantei la conditiile vitrege din timpul anotimpului rece, ce permite protejarea plantelor la suprafata solului.
Numarul de frunze, care constituie suprafata foliara dintr-o cultura de capsun, īn toamna, este direct corelata cu productia de capsun din urmatorul an. Reducerea acestei suprafete foliare din cauze diverse (boli, daunatori, factori de mediu nefavorabili), are consecinta directa la supravietuirea plantei īn iarna si la productivitatea din urmatorul sezon de vegetatie.
Mugurii axilari pot evolua īn: stoloni (filamente), conuri de rod si/sau pot ramāne dorminzi. Evolutia catre una sau alta din acestea, depinde de potentialul genetic si de factorii de mediu. In general, producerea stolonilor are loc īn conditii de zile lungi(fotopearioada mare), iar a conurilor de rod si inflorescentelor, īn conditii de zile cu fotoperioada scurta. Exceptie fac soiurile numite "day-neutral" a caror comportare nu este influentata de fotoperioada.
Cresterea filamentelor si cresterea incipienta a rozetelor de frunze, se realizeaza pe baza substantelor de rezerva ale tufei. Īntre numarul de stoloni si pedunculii florali, de cele mai multe ori este un raport invers.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team