capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>
Filamentele si stolonii Filamentele se formeaza din mugurii situati la baza frunzelor

Filamentele si stolonii
Filamentele se formeaza din mugurii situati la baza frunzelor, de pe ramificatiile anuale ale tulpinii. Acestea, pot avea lungimea de 30-50 cm, uneori putând ajunge si pâna la 1 m, sunt groase de 2-5 mm, si din loc în loc formeaza câte un nod. Din fiecare nod, se formeaza în partea superioara câte o rozeta de frunze, iar în partea inferioara radacini, care penetreaza stratul de pamânt, dezvoltându-se. La început rozetele cresc pe seama hranei preparata de planta mama, dar dupa ce formeaza radacini proprii, se hranesc singure, putînd fi separate pentru obtinerea de plante noi.
În conditii de hrana optima pentru înradacinare, o planta tânara, înca neinradacinata, poate supravietui fara sa aiba legatura cu planta mama, circa 2-3 saptamâni. Plantele tinere capata"independenta" fata de planta mama, numai când isi formeaza radacinile secundare.
O planta poate forma în medie 6-10 filamente, iar pe fiecare filament se pot forma 3-5 stoloni (rozete cu frunze), bine înradacinati. Vigoarea stolonilor descreste de la baza catre vârful filamentului.
Cand filamentul a atins lungimea caracteristica soiului, în vârful lui se formeaza o rozeta de frunze, care emite radacini. Fiecare stolon (rozeta de frunze) emite la rândul sau 3-5 filamente, din care se formeaza 3-5 stoloni, în final, o planta mama putând produce 80-100 stoloni.
Stolonii, sunt organe vegetative prin care capsunul se înmulteste în mod obisnuit. Rata de multiplicare si modul de pregatire pentru plantare, sunt mult îmbunatatite prin tehnologiile moderne de înmultire.
Procesul de formare a stolonilor, poate continua pe tot parcursul sezonului de crestere, fiind limitat de fotoperioada, apa si temperatura. Stolonii au capacitatea de a-si directiona cresterea catre intervalele dintre rânduri, libere de alte plante si bine iluminate.
În plantatiile destinate productiei de fructe, stolonii sunt suprimati în totalitate, într-o etapa incipienta de crestere (erbacee).

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team