capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Inflorescenta.
Florile la capsun sunt grupate în nflorescente. Forma si dimensiunile inflorescentelor, sunt caracteristice grupelor de soiuri.
O inflorescenta, prezinta un ax principal care se termina cu o floare. La subsoara unei brectee(frunzulita) se formeaza doua ramificatii opuse de ordinul I, terminate fiecare tot cu câte o floare. La rândul ei, fiecare terminatie de ordinul I formeaza din nodul situat sub floarea terminala respectiva alte ramificatii de ordinul II, terminate tot cu câte o floare. O inflorescenta prezinta 3-4 serii de ramificatii. În cadrul fiecarei ramificatii, fiecare floare este terminala si solitara.
Florile apar si se deschid de jos în sus si în serii. Numarul de flori se dubleaza cu fiecare serie de ramificatii(1,2,4,8). Florile de pe primele doua serii de ramificatii dau fructele cele mai mari, prezentând caracteristicile soiului. Floarea primara (cea care se deschide prima), este cea mai expusa îngheturilor timpurii de primavara. deoarece se deschide prima.
Numarul mediu de inflorescente pe planta la soiurile cele mai productive, este de 5-10, putând ajunge si la 14-16. Intr-o inflorescenta se formeaza 5-8 fructe. De regula, daca se formeaza mai multe, ultimele fructe sunt mai mici. Daca într-o inflrescenta leaga si se dezvolta mai putine fructe (5-7), acestea se coc în 3-4 serii si sunt toate normal dezvoltate.

Floarea. Este organizata pe tipul 5. Sepalele, verzi, alcatuiesc caliciul, sunt dispuse pe doua rânduri - câte 5 sepale pe fiecare rând. Petalele, amplasate în spatele sepalelor, în numar de 5 (uneori 6-8), au culoarea alba si formeaza corola. În centrul florii se afla staminele în numar de 20 si numeroase pistiluri. În general, soiurile de capsun au flori hermafrodite (au ambele sexe în aceeasi floare) si sunt autofertile (nu necesita polenizatori).
Transferul de polen de la antere la pistile si fecundarea, pot avea loc în cadrul aceleiasi flori, între florile aceluiasi soi sau între florile diferitelor soiuri. Transferul de polen în câmp, se poate face prin vânt, precum si cu ajutorul insectelor.
Dupa fecundarea florii pedunculul se curbeaza in jos.


 

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team