capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Fructul
Capsuna (partea comestibila) este un fruct fals, rezultat din īngrosarea receptaculului florii. Fructele propriu-zise sunt achenele (nuculele) amplasate la suprafata partii carnoase. Acestea sunt denumite impropriu seminte. Achenele sau nuculele, sunt amplasate mai adānc sau mai la suprafata partii carnoase, functie de soi. Achenele sunt colorate īn verde galbui pāna la rosu bordo, functie de soi si expunere la lumina.
Exista o strānsa legatura īntre dezvoltarea achenelor, dupa polenizare, si dezvoltarea partii comestibile. Distrugerea echilibrului hormonal si de dezvoltare īn timpul maturarii achenelor (fertilizare incompleta, moartea achenelor din cauze de mediu sau agenti patogeni) are ca rezultat, aparitia de fructe deformate.
Fructele sunt īn general īn forma de inima (cordiforme), īn functie de soi, putāndu-se remarca variatii de forma, de la conic alungita pāna la sferica. Culoarea variaza de la rosu deschis, luminos, pāna la rosu īnchis, de asemenea functie de soi.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team