capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

SOIURI DE CAPSUN ADMISE LA INMULTIRE ÎN ROMANIA

Soiuri neremontante:
PREMIAL (Timpurii de Pitesti) - soi românesc, obtinut printr-o selectie dintr-o populatie hibrida americana (1989), timpuriu, rezistent la ger, brume, boli, productive (18 t/ha); planta creste sub forma de tufa semiviguroasa, rasfirata. Florile înfloresc simultan cu celelalte soiuri din sortiment; fructele sunt mijlocii spre mari(20 g), sfero-conice, colorate uniform în rosu aprins, lucioase, pulpa este rosie cu striatiuni mai deschise în zona centrala, consistenta, suculenta, placuta la gust. Continut mare în vitamina C. Productia medie pe planta este de 500 g. Soi foarte timpuriu Maturarea: V/4-VI/I.

 
SUNRISE (Rasarit de soare) - soi american, rezistent la ger si seceta, mediu productiv (10-12 t/ha); planta este foarte viguroasa, semierecta, cu frunze mari, rotunde, fructele sunt mijlocii, conice, usor alungite spre caliciu, rosii stralucitoare; pulpa este rosie la periferie, albicioasa în zona centrala, consistenta, intens aromata, buna la gust. Maturarea VI/1-2.
CORAL - soi românesc (1992), mediu productiv; planta este viguroasa, formeaza tufe sferice alungite, cu forme erecte; fructele primare sunt cuneiform-cilindrice, iar cele secundare sunt conic alungite. Epiderma este colorata în rosu aprins, lucioase, cu fermitate slaba. Pulpa este rosie intens, cu fermitate scazuta, cu gust foarte placut, foarte dulce, acidulat, aromata intensa. Productie medie pe planta - 300 g. Greutate medie a fructului - 13 g. Maturarea VI/1-3.
REAL - soi românesc, (1998), rezistent la ger, sensibil la Micosphaerella. Planta este viguroasa, cu înflorire tardiva; fructul este mare (14-15 g), conic, de culoare rosie, uniforma, lucioasa; pulpa este uniform colorata în rosu sau rosu-portocaliu, gustul dulce acidulat, fara aroma intensa. Productia: 19-29 t/ha; Maturarea: VI/I
AIKO- soi American, productive (18-22 t/ha); planta este semiviguroasa, laxa, produce stoloni vigurosi. Are tendinta de a fructifica de 2 ori pe parcursul unei perioade de vegetatie. Este rezistent la boli. Fructe de marime medie spre mare (10-12 g), sunt conice, rosii, aspectuoase; pulpa este ferma, buna la gust. Maturarea: VI/2-3.
GORELLA - soi olandez, productiv, rezistent la boli, dar sensibil la Rizoctonia si Verticillium. Planta este viguroasa, cu port dresat, formeaza un numar moderat de stoloni. Fructele sunt de marime medie (10-19 g), neuniforme, conic-alungite, cu suprafata usor valurata, rosii, lucioase; pulpa este rosie, uniform colorata, consistenta, mediu aromata, buna pentru masa, industrializare, congelare. Maturarea:VI/1.
MAGIC - soi românesc (1998), cu tufa globuloasa, mijlociu de viguroasa si densa, rezistenta la temperaturi scazute si chiar la seceta. Fata de boli, are rezistenta sporita soiului Gorella. Formeaza un numar mijlociu de stoloni. Fructul este conic, mijlociu spre mare (14-15g), rosu uniform, lucios, desprinderea de caliciu este greoaie. Pulpa este uniform colorata în rosu, este ferma si rezistenta la transport, buna pentru masa. Productia: 16-25 t/ha. Maturarea: VI/1-2
POCAHONTAS - soi American, productive (20 t/ha), rezistent la ger, seceta si principalele boli, sensibil la patarea rosie a frunzelor. Planta este viguroasa, rasfirata, formeaza numerosi stoloni. Fructul este mare (14-16 g), conic alungit spre caliciu, rosu-închis lucios. Pulpa este rosie, uniform colorata, ferma, suculenta, slab aromata, buna pentru masa si industrializare. Maturare VI/2;
RED GAUNTLET - soi American, cu mare plasticitate ecologica, rezistent la ger, seceta si fainare, foarte productiv (25 t/ha), semi-remontant. Planta este semiviguroasa, produce stoloni multi. Fructul este mijlociu(10-12 g), scurt conic, usor turtit lateral si costat, rosu închis. Pulpa colorata în rosu intens catre exterior si mai deschis spre interior, ferma, mediu suculenta, aromata, buna la gust. Recomandat la industrializare. Maturarea la VI/2-3.
BENTON - soi american (1992), productiv (25-30 t), mediu rezistent la principalele boli ale capsunului, rezistent la ger. Planta este viguroasa, erecta. Fructele sunt mari, rosii intens, cu luciu, calitate superioara. Maturarea: VI/2-3.
RAZVAN - soi românesc 1998), cu tufa semiviguroasa, globulos aplatizata, de densitate medie, formeaza multi stoloni, rezistent la temperaturi scazute, sensibil la seceta, dar mai rezistent la boli decât soiul Red Gaunthlet. Fructul este mijlociu ca marime (10-12 g), conic, de culoare rosie, lucios, prinderea la caliciu se face usor. Pulpa este rosie, uniforma, ferma, rezistenta la transport. Productie mare 30-37 t/ha. Maturarea VI/2-3.
SATMAREAN - soi românesc (1998). Planta este de vigoare medie, globulos aplatizata si densa. Este rezistent la temperaturi scazute, mediu rezistent la seceta si la atacul bolilor specifice. Fructul este mijlociu ca marime (10-11g), globulos, rosu închis, fara luciu, se desprinde usor de caliciu. Pulpa are fermitate mijlocie, uniform colorata în rosu închis. Productia: 20-30 t/ha. Destinat în principiu pentru industrializare. Maturarea: VI/4.
SENGA SENGANA - soi german, productiv (25-30 t/ha), rezistent la seceta, fainare si sensibil la Micosphaerella. Are o mare plasticitate ecologica. Planta este viguroasa, are port dresat, frunzis bogat, formeaza stoloni putini si scurti. Fructul este mijlociu spre mare (10-12 g), scurt conic, rosu închis, cu pulpa consistenta, colorata în rosu intens, acidulata, puternic aromata, buna pentru masa si industrializare.
PAJARO - varietate americana, realizata în anul 1979. Soi de vigoare medie spre mare, capacitate medie de ramificare. Productivitate medie spre mare. Varietate precoce care reprezinta un progres important pentru marimea fructului, regulat, ferm. Fructele primare au forma cilindrica iar cele secundare au forma conica. Productia medie pe planta este de 700 g, iar fructul are greutatea medie de 26 g. Culoarea epidermei este rosu foarte stralucitor. Pulpa este colorata în roz pal, are fermitate medie catre mare. Achenele sunt situate la suprafata pulpei. Fructele sunt foarte dulci, placut acidulate. Are nevoie redusa de frig. Planta este mediu susceptibila la fainare si susceptibila la antracnoza.

Alte soiuri studiate in vederea extinderii:
ELSANTA - soi olandez, foarte cultivat in Europa datorita posibilitatilor nelimitate de cultivare (câmp, spatii protejate, cultura suspendata). Obtinut din soiurile Gorella si Holliday. Comercializat din anul 1981. Fructul este mare, uniform, sfero-conic, rosu stralucitor. Pulpa tare, suculenta, aspect placut, aroma placuta. În conditiile din tara noastra este usor acida. Productia medie pe planta 500 g, greutate medie pe fruct 19 g. Este susceptibil la putregaiul coletului.
Este un soi cu productivitate mare si o buna pastrare dupa recoltare

 
MARMOLADA - Soi italian, extins în cultura în anul 1989. Soi foarte productiv. Formeaza un numar mare de ramificatii, cu vigoare medie catre mare. Fructul este mare, de forma cuneiforma, cu caliciul înglobat în pulpa. Fructele secundare conic alungite, prezinta forma regulata. Culoarea fructelor rosu sau rosu intens, stralucitoare. Achenele situate la suprafata pulpei. Culoarea pulpei este rosu portocaliu, fermitate medie si gol interior mic. Gust bun echilibrat, aroma intensa. Coacere medie. Productia medie pe planta - 800 g, greutatea medie a fructului 20-23 g. Soi apreciat pentru marea sa productivitate, forma si marimea fructului si manifestarea potentialului de cultura si calitatii fructului, în diverse modalitati de cultura. Sensibil la bolile de colet si radacina.

 

Soiuri remontante

PROFUZION - soi francez, viguros, formeaza multi stoloni fructele sunt mijlocii ca marime, globuloase, scurt conice, rosii, cu pulpa semiconsistenta, roza spre periferie si alba la centru, buna pentru masa si industrializare. Maturarea fructelor începe la sfârsitul lunii mai.
RED RICH - soi american, semiviguros, cu fructe de marime mijlocie, sfero-conice, rosii închis, cu pulpa rosie, ferma, consistenta, buna pentru industrializare. Maturarea este tardiva. Prima recolta se realizeaza la sfârsitul lunii iunie.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team