capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>
Filamentele si stolonii Filamentele se formeaza din mugurii situati la baza frunzelor

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE UNUI SOI DE CAPSUN VALOROS

Pentru a fi cât mai competitiv, un soi de capsun trebuie sa realizeze productii mari (500 -800 g/planta), sa produca fructe mijlocii sau mari (pentru consum în stare proaspata sau industrializare), colorate uniform, cu forma regulata, gust echilibrat, rezistente la transport si manipulari, durata recoltarii mai scurta (pâna la 18-24 zile), greutatea medie a fructului sa nu scada prea mult la ultile etape de recoltare. In plus un soi trebuie sa manifeste rezistenta la factorii de stres (ger, seceta) si fata de boli si daunatori. Pentru culturile multianule, un soi valoros trebuie sa-si pastreze nivelul productiilor minim 2 ani de rod.
În mod normal recoltarea fructelor la capsun se realizeaza în 5-6 reprize. Mai valoros este considerat un soi, la care, în primele 3-4 reprize se recolteaza 80% din recolta.
Pentru consumul de fructe proaspete se prefera fructele mari iar pentru industrializare fructele mijlocii, cu un continut ridicat în substanta uscata.
Forma fructelor trebuie sa fie conica, sfero-conica, uniforma, faracoaste pronuntate. Un soi valoros, cultivat în conditii corespunzatoare, pastreaza forma fructului pe toata durata recoltarii, mai ales pentru cele cu forma conica sau sfero-conica. Frecventa fructelor diforme se datoreaza deficientelor de polenizare. Forma fructului constituie o caracteristica, ceruta de consumatori, functie de pozitia geografica de cultivare a unui soi. Sunt areale unde sunt preferate fuctele alungite, dupa cum si areale unde este preferata forma cordiforma.
Culoarea rosie, vie, lucioasa este de preferat celei rosu închis, fara luciu. Capsunile de culoare deschisa sunt lipsite de aspect comercial si sunt lipsite de aspect comercial.
Pozitia achenelor este importanta în aprecierea unui soi, deoarece acestea imprima, alaturi de consistenta pulpei, rezistenta la pastrare si transport. Capsunele cu achenele îngropate în pulpa sunt foarte sensibile la manipulari si transport.
Partea bazala a fructului, acoperita de caliciu, nu prezinta achene, si daca nu este acoperita cu caliciu (la unele soiuri caliciul se rasfrânge mult în afara), se poate deprecia.
Caliciul capsunului este persistent si are un rol principal în determinarea soiurilor. El difera de la un soi la altul prin: marime, lungime si forma sepalelor, pozitia sepalelor fata de baza fructului (lipita de fruct, îndepartata sau rasfrânta în afara), modul cum se detaseaza de fruct (usor, greu, cu sau fara portiuni de pulpa). Soiurile cu fructele al carui caliciu se detaseaza usor sunt destinate industrializarii.
Pulpa fructului difera de la un soi la altul prin culoare, consistenta, suculenta, prezenta sau absenta golului interior si marimea acestuia, gust si aroma.
Culoarea pulpei constituie o caracteristica de soi. Ea este mai putin importanta pentru capsuni, deoarece acestea se valorifica întregi. Soiurile destinate industrializarii (pentru sucuri, dulceturi, compoturi, diverselor bauturi), trebuie sa aiba pulpa colorata în întregime în rosu.
Consistenta si suculenta pulpei este diferita functie de soi, gradul de maturare a fructului, precum si de modul de întretinere a culturii. Consistenta pulpei are un rol hotarâtor asupra rezistentei la transport si prelucrare a fructelor.
La capsun exista o corelatie directa între consistenta pulpei si capacitatea de congelare. Soiurile cu pulpa densa(Senga Sengana) se comporta foarte bine la congelare.
Gustul pulpei la un soi valoros,care si-a desfasurat fazele de crestere si fructificare în conditii optime, este placut, echilibrat (dulce-acrisor). Calitatile gustative ale soiurilor, sunt însusiri dobândite prin ameliorare, functie de cerintele consumatorilor specifice unui anumit areal geografic.
Aroma si parfumul sunt însusiri foarte importante în caracterizarea unui soi. De regula, aroma si parfumul fructului de la un soi de capsun valoros, sunt placut accentuate de cultivarea pe un sol nisipos.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team