capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>
Filamentele si stolonii Filamentele se formeaza din mugurii situati la baza frunzelor

Speciile americane de capsun (Fragaria virginiana si Fragaria chiloensis), din care provin majoritatea soiurilor de capsun cu fructe mari, īnmultite īn prezent, sunt originare din zonele montane, cu climat umed si relativ racoros, de pe coasta Pacificului. Din aceste motive capsunul necesita cantitati mari de apa pe parcursul īntregii perioade de vegetatie. Atāt capsunul cultivat cāt si fragul de padure, sunt specii care iubesc umiditatea. Īn conditii de umiditate suficienta, plantele cresc si rodesc bine, dānd productii de calitate.
Marea masa a radacinilor capsunului, este amplasata īn stratul superficial al solului, stratul īn care apa se pierde prin evaporare īn perioadele calde si secetoase ale anului. Perioadele calde si secetoase ale anului coincid cu momente din vegetatia plantei, īn care masa frunzelor este īn proces de maxima īnnoire(frunze īn formare, frunze tinere, frunze mature), avīnd loc o transpiratie intensa si necesitānd o aprovizionare optima cu apa.
Īn ciclul anual al capsunului sunt doua perioade critice īn aprovizionarea cu apa: una īn timpul īnfloritului, legarii florilor si cresterii fructelor, cu o durata de 1-2 luni si cealalta dupa recoltare, cānd se formeaza noi frunze, se intensifica aparitia si cresterea stolonilor si are loc diferentierea mugurilor floriferi.
La capsun, īnfloritul, legarea florilor, formarea si cresterea fructelor au loc concomitent. Asa cum s-a mai mentionat, pe o planta de capsun, se gasesc la un moment dat: boboci florali, inflorescente de diferite vārste, flori deschise, fructe tinere si fructe īn pārga sau coapte. Toate aceste organe vor evolua normal daca nu īntra īn competitie pentru apropvitionarea cu apa, si vor dispune la timp de suficinta seva.
Īn conditii de umiditate insuficienta, durata īnfloritului se reduce, o parte din flori avorteaza, fructele nu realizeaza marimea si calitatea specifica soiului. Īn plus, planta de capsun produce un numar insuficient de stoloni, nu diferentiaza muguri floriferi si nu se pregateste suficient de bine pentru anotimpul rece.
Capsunile produse īn anii secetosi sunt mai bogate īn vitamina C si substanta uscata dar mai sarace īn saruri minerale, comparativ cu anii cu regim normal de percipitatii. Micsorarea continutului īn substante minerale este datorata absorbtiei reduse din sol, din cauza secetei.
Excesul īndelungat de apa din sol poate fi mai pagubitor decāt seceta de intensitate si durata medie, fiind mediul prielnic de dezvoltare a unor agenti patogeni care vor duce la pieirea plantelor. Drenarea terenului, modelarea suprafetei cultivate prin organizarea de rigole, pot conduce la eliminarea apei suplimentare.
Precipitatiile abundente din perioada de recoltare pot cauza aparitia unei boli foarte pagubitoare la capsun numita "putregaiul cenusiu". Aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare, mulcirea culturii si de ce nu, protejarea acesteia cu tunele de polietilena īn situatia īn care precipitatiile devin daunatoare, sunt solutii viabile de valorificare a recoltei īn conditii corespunzatoare.
Capsunul creste si fructifica bine daca īn sol se mentine o umiditate de 65-80% din capacitatea de cāmp.
IMPORTANT: nu se recomanda īnfiintarea unei culturi de capsun īntr-un amplasament īn care nu exista sursa de apa pentru irigatie. Nu īntotdeauna precipitatiile sub forma de ploaie, cad īn perioadele critice de vegetatie ale capsunului si īn cantitati optime.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team