capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Capsunul da rezultate bune si foarte bune, pe diferite tipuri de sol: (aluviuni) luncile râurilor, cernoziomuri, cenusii de padure, brun roscat de padure, cu conditia ca acestea sa fie fertilizate si lucrate la timp.
Solurile recomandate pentru cultura capsunului sunt solurile cu textura mijlocie, lutoase, luto-nisipoase, permeabile, cu o buna capacitate de retinere a apei, care nu formeaza crusta dupa ploi, cu reactie slab acida sau neutra (pH=5,5-6,8) si cu pânza freatica sub adâncimea de 80-100 cm.
Cultura capsunului poate reusi si pe soluri argiloase, mai grele, daca li se aplica îngrasaminte organice în anul premergator înfiintarii plantatiei, eventual amendamente(pe soluri acide), si se lucreaza la timp pentru a se afâna.
Solurile nisipoase umede, sunt foarte bune pentru cultura capsunului, mai ales când apa freatica este la mica adâncime (80-100 cm) si se aplica îngrasaminte organice la intervale de 1-2 ani, respectiv înainte de plantare si în toamna anului al doilea.
Pe solurile nisipoase umede, capsunul da rezultate bune numai daca este asigurata irigarea fertilizanta.
Literatura franceza, arata ca fructele capsunilor cultivate pe terenuri nisipoase au o savoare deosebita si o aroma intensa. Solurile nisipoase grabesc coacerea.
Solurile aluvionare, afânate, permeabile si fertile, permit cresterea si fructificarea capsunului în conditii foarte bune.
Un sol ideal pentru cultura capsunului nu trebuie sa formeze crusta dupa ploi, trebuie sa se lucreze usor, sa fie fertil si sa aiba o buna capacitate de retinere a apei.
Continutul în elemente nutritive trebuie sa fie de : 25-30 mg potasiu (K2O) la 100 g sol când textura acestuia este nisipo-lutoasa si 30-35 mg potasiu (K2O) la 100 g sol când textura este lutoasa. Daca valorile acestui element depasesc limitele indicate, productia începe sa scada. Continutul în celelalte elemente în optim este urmatorul: 30 mg fosfor (P2O5), 10 mg magneziu si 120 mg calciu la 100 g sol.
Nu sunt recomandate pentru cultura capsunului solurile cu exces de saruri. Un continut de 0,5%0 sulfati si cloruri în apa de irigat, are urmari grave asupra capsunului, scazând productia de fructe cu pâna la 50%. De asemenea când continutul în carbonat de calciu al solului depaseste 20%, plantele sufera de cloroza.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team