capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Pastrarea fructelor

Datorita perioadei scurte de recoltare, sunt situatii în care capsunele nu pot fi livrate direct la piata, din ratiuni de ordin economic, creându-se necesitatea pastrarii fructelor în stare proaspata.
Prelungirea duratei de pastrare a capsunelor depinde în mare masura de urmatorii factori:
- starea de sanatate a fructelor. La pastrare nu vor fi introduse decât fructe sanatoase, de pe plante sanatoase. Raspândirea agentilor patogeni(ex. spori de ciuperci), nu este oprita în spatiile de depozitare, de temperaturile scazute;
- stadiul de coacere. Durata de pastrare cea mai lunga, este când fructele sunt mai putin coapte. Recoltarea trebuie sa se faca însa când fructele sunt la 70% din coacerea deplina. Pentru aceasta, fermierul trebuie sa cunoasca bine însusirile fizice ale fructelor unui soi legate culoare, consistenta pielitei si pulpei;
- momentul recoltarii. Recoltarea în scopul pastrarii în stare proaspata, se va face pe timp uscat, în zile si momente din zi, când temperatura este cât mai scazuta (în prima jumatate a zilei;
- modul de recoltare. Pentru pastrarea în stare proaspata (cât si pentru consum imediat), fructele de capsun se recolteaza cu caliciu. Numai în acest fel, se evita riscul tasarii fructelor, asigurându-se o buna circulatie a aerului, deci racirii, în mod direct evitându-se alterarea acestora.
- tipul de ambalaj. La pastrarea în stare proaspata, se vor folosi numai ambalaje de capacitati mici, cu posibilitati de circulatie a aerului, cu o înaltime a stratului de fructe de 5-8 cm;
- conditiile de depozitare. Capsunele se comporta dificil la pastrarea în stare proaspata. Durata de pastrarea este cu atât mai lunga cu cât temperatura de depozitare este mai aproape de 0șC, cu cât coborârea ei se face în timp cât mai scurt si cu cât mentinerea acestei temperaturi este mai constanta.
Pentru stabilirea parametrilor de refrigerare a capsunelor, în vederea pastrarii, se noteaza:
- punct de înghet, -1,1șC;
- pentru o pastrare de maxim 5 zile se cere: umiditatea aerului 90-95%/ temperatura de 0 - 2șC;
- pentru o pastrare de maxim 10 zile se cere se cere: continut în bioxid de carbon 10%/ continut în oxigen de 1-2%/ temperatura de 0 - 1șC.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team