capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

CULTURA ANUALA A CAPSUNULUI

Capsunul poate asigura productii economice cultivat în plantatie anuala. Tehnologia de cultura anuala a capsunului este în mare parte asemanatoare cu cea multianuala, diferentele fiind date de urmatoarele verigi specifice:
  1. Plantarea se face la începutul verii (iunie - iulie), pentru ca plantele sa prezinte timp suficient pentru fortificare si diferentierea mugurilor de rod pâna la sfârsitul toamnei;
  2. Plantatiile vor avea o desime mare de 80.000 - 100.000 plante/ha.

  3. Distantele între rânduri si plante pe rând vor fi reduse corespunzator (ex: 0,35 m x 0,35 m sau 0,35 m x 0, 25 m sau 0,3 m x 0,3 m);
  4. Plantarea se va face în teren modelat (de preferat) sau pe teren plan.

  5. Irigarea prin picurare cu posibilitatea de fertilizare suplimentara prin apa de irigare este obligatorie, având în vedere numarul mare de plante la unitatea de suprafata, deci masa vegetativa mare.

  6. La plantare se vor folosi stoloni refrigerati, recoltati din stoloniera primavara devreme si pastrati pâna în momentul plantarii în depozite frigorifice;
  7. Materialul saditor va fi constituit din stoloni liberi de viroze, din soiuri cunoscute ca fiind productive, care sa asigure o recolta de 25-30 t/ha (300-500 g/planta).
  8. Plantarea pentru cultura anuala a capsunului se realizeaza într-o perioada secetoasa si foarte calduroasa din an. Este foarte importanta asigurarea conditiilor pentru prinderea plantelor si asigurarea unei uniformitati în dezvoltarea acestora.
  9. Asigurarea unei umiditati optime a solului în perioada de stabilizare a plantelor precum si a unei bune dezvoltari a partii vegetative pâna la venirea anotimpului rece, sunt conditii esentiale pentru formarea a 3-4 ramificatii care sa diferentieze muguri de rod
  10. Dupa recoltarea fructelor, cultura se desfiinteaza, putând fi înlocuita cu o alta specie, în cadrul unui asolament. Întrucât în primul an plantele nu-si consuma întregul potential productiv, acestea pot fi lasate sa fructifice înca un an.


În cultura anuala, capsunul poate asigura o productie de 15-25 t/ha(50 t/ha), iar calitatea fructelor este net superioara, proportia de fructe extra asigurând un spor substantial la pretul de livrare a recoltei.
Pe lânga sporul semnificativ la productie si la pretul de valorificare a productiei, cultura anuala se poate încadra într-o succesiune, împreuna cu o specie legumicola de ciclu scurt (spanac, salata, ceapa, usturoi verde, ridichi de luna, fasole pentru pastai).

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team