capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Prin cunoasterea si aplicarea corecta a tehnologiei de cultura a capsunului în spatiu protejat cu folie de polietilena, se obtin productii bune si de calitate, cu o devansare de 2-3 saptamâni a perioadei de maturare.
Cultura în spatiu protejat cu folie de polietilena se poate realiza:

 1. În tunele joase. Cultura multianuala organizata în câmp, se poate întretine sub tunele joase, instalate începând cu 15 februarie si nu mai târziu de 1-3 martie.
  Pentru operativitate, scheletul metalic se amplaseaza în luna noiembrie, înainte de primele îngheturi la sol, pentru ca în luna februarie a anului viitor, indiferent de starea vremii sa fie ancorata folia peste cultura.
  Lucrarile de întretinere a culturii sunt cele mentionate la cultura multianuala si vor fi începute din momentul pornirii în vegetatie a plantelor, pe masura succedarii fenofazelor.
  Aerisirea este lucrarea suplimentara ce trebuie efectuata periodic, pentru eliminarea excesului de umiditate si micsorarea temperaturii. Temperatura din interiorul adapostului nu trebuie sa depaseasca 28șC.
  Descoperirea tunelelor joase se va realiza când temperatura din exteriorul tunelelor va inregistra nivelul de 13 - 15șC, timp de 3-5 zile consecutiv.
  Pentru a preveni dezechilibrele fiziologice de la nivelul plantei, se va acorda o atentie deosebita asigurarii temperaturii optime pe timpul noptii. Chiar daca necesarul de temperatura este asigurat ziua si nu necesita acoperirea cu folie, datorita diferentelor mari de temperatura de la zi la noapte (coborârea temperaturii pâna la 0șC noaptea), înregistrate în ultimii ani, este necesara acoperirea culturii pentru o protectie"de noapte".
  Prin utilizarea tunelelor joase, se poate realiza un devans de maturare a fructelor de 20-22 zile.
 2. In solarii. Pentru cultura capsunului în solarii se utilizeaza, de obicei aceleasi tipuri de solarii ca pentru cultura legumelor.

  Pentru cultura capsunului în solar, se evidentiaza parcurgerea etapelor tehnologice specifice, asemanatoare tehnologiei de cultura în câmp.
  Prin practicarea culturii capsunului în solar, declansarea maturarii fructelor se realizeaza cu 25-30 zile mai devreme decât la cultura în câmp.
  Diferentele fata de cultura în câmp liber sunt date de urmatoarele elemente:
  - plantarea în teren modelat cu brazde înaltate cu latime la coronament de 50 sau 95 sau 1,20 m;
  - plantarea se va face în rânduri: 2,3 sau 4, functie de latimea la coronament a brazdei;
  - solul din solar va fi atent tratat împotriva daunatorilor specifici sau bolilor, utilizând produse pesticide d mare eficienta;
  - se recomanda utilizarea sistemului de irigare prin picurare, care va functiona sub filmul de folie neagra pentru mulcire;
  - pentru usurinta efectuarii lucrarilor de întretinere, recomandabil este ca solul sa fie mulcit cu folie de polietilena neagra. Filmul de folie va fi plasat în acelasi mod ca la subcapitolul "mulcirea culturii";
  - plantarea se poate face primavara, vara sau toamna, iar acoperirea se va face numai pentru anii de productie. Avantajul plantarii de vara (1.VI-1.VII) cu stoloni refrigerati este acela ca permite completarea cu o cultura asociata si asigura productie maxima si timpurie în primavara urmatoare;
  - acoperirea scheletului solarului se realizeaza începând cu data de 15 februarie - pâna cel târziu 1-2 martie, pentru a obtine cel putin 75% din productie timpurie. Daca solariul se acopera mai devreme de 15 februarie, exista riscul ca florile sa fie afectate de îngheturile de revenire din luna martie, iar protejarea întârziata (dupa 10 martie) este neeconomica, întrucât productia din solar se suprapune cu productia din câmp liber.
  - în cultura protejata, bolile si daunatorii gasesc conditii excelente de evolutie, daca parametrii umiditate si temperatura nu sunt corelati cu evolutia plantei. Prin urmare se va respecta strict calendarul de tratamente cu substante pesticide, pentru prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor.
  Pentru cultura în solar, în scopul amortizarii rapide a cheltuielilor legate de investitii, se pot cultiva soiuri remontante, care pot asigura recolte pâna catre sfârsitul toamnei, valorificate la preturi satisfacatoare;

Indiferent de modul de protectie a culturii capsunului, se subliniaza atentia care trebuie acordata conducerii temperaturii si umiditatii. În primele doua saptamâni dupa acoperire nu este necesara aerisirea. Din momentul în care temperatura din interiorul spatiului de protectie creste peste 18șC, aerisirea va fi facuta periodic.

Limitele de temperatura zi/noapte, necesare pentru evolutia normala a fenofazelor de crestere si fructificare sunt:

Cultura de primavara(soiuri remontante si cu o singura fructificare):
- stabilizarea culturii : 10-12 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) /20 C maxim
- înflorire: 14-16 C(ziua) / 10-12 C (noaptea/ 25 C maxim
- fructificare: 15-16 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) / 25 C maxim

Cultura de toamna (soiuri remontante si cu o singura fructificare):
- stabilizarea culturii : 10-12 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) /20 C maxim
- înflorire: 14-16 C(ziua) / 10-12 C (noaptea/ 25 C maxim
- fructificare: 15-16 C(ziua) / 8-10 C (noaptea) / 25 C maxim
-postrecolta: 12-14 C(ziua)/8-10 C (noaptea) / 16-20 C maxim

Pe timpul înfloririi se recomanda introducerea albinelor pentru polenizare. Temperatura ridicata si umezeala din timpul înfloritului pot afecta legarea fructelor, din care cauza, functie de conditiile climatice, trebuiesc efectuate aerisiri corespunzatoare. La solarii aerisirea se face prin deschiderile de la capetele solarului, iar la tunelele joase prin ridicarea foliei de o parte a arcelor (scheletului).

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team