capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

CULTURA FORTATA

Se practica în spatii încalzite: sere acoperite cu sticla sau plastic.

Capsunul valorifica foarte bine sera, în conditiile unui regim de caldura inferior oricarei alte culturi horticole. Prin introducerea capsunului în gama speciilor cultivate în sera încalzita, face posibil consumul în stare proaspata a acestor fructe atât de valoroase alimentar, în lunile de iarna-primavara. Costurile ridicate pe care le implica întretinerea culturii, în mare parte datorate combustibilului pentru încalzire, reflectate în preturi de productie destul de ridicate, au facut ca aria de raspândire a acestui tip de cultura sa fie din ce în ce mai restrânsa în tara noastra.
Prin practicarea culturii fortate se anticipeaza maturarea fructelor cu 50-60 de zile.
În tara noastra, tehnologia culturii capsunului în sera, presupune doua etape distincte:
- fortificarea stolonilor;
- fortarea plantelor.
In sera (ca si în solar), capsunul se poate cultiva pe sol (clasic) sau în afara solului (cultura sustinuta sau suspendata).

Fortificarea stolonilor.
Pentru reusita culturii, stolonii (plantele) trebuie sa fie bine fortificati (15 mm diametrul coletului) si sa prezinte 2-3 ramificatii purtatoare de muguri micsti. Pentru fortificarea stolonilor se practica doua metode:
- Fortificarea stolonilor în câmp;
Stolonii refrigerati (recoltati toamna târziu sau primavara devreme, pastrati în camere frigorifice) sunt plantati în câmp liber, in luna iunie, pe suprafete bine fertilizate, drenate, permeabile. Distantele de plantare între rânduri si plante pe rând sunt de 25/20 cm, asigurându-se astfel suficient spatiu de nutritie pentru dezvoltarea plantelor. Pâna catre sfârsitul toamnei, plantele îsi vor forma un sistem radicular puternic, câteva ramificatii roditoare si vor diferentia muguri floriferi.
- Fortificarea stolonilor în ghivece sau cuburi nutritive;
Stolonii refrigerati sunt plantati ghivece sau placi alveolare, într-un compost pe baza de turba, în luna iulie (cel târziu la începutul lunii august). Fortificarea plantelor se poate face în solar sau sera rece sau partial în aer liber si solar sau sera.
Lucrarile de întretinere sunt cele obisnuite pentru asigurarea prinderii si dezvoltarii plantelor (fertilizare, irigare, tratamente pentru boli si daunatori). Se va acorda atentie marita asigurarii unei umiditati atmosferice corespunzatoare prin aspersiune pentru fortificarea în câmp si ceata artificiala pentru cultura protejata.
Se scot din câmp dupa o perioada de cel putin 10 zile cu temperaturi sub 5șC, pentru a se vernaliza (satisfacerea partiala a necesarului de frig). De la scoaterea din câmp si pâna la plantare, pot fi tinuti în pungi de plastic perforate.
Stolonii produsi la ghivece sau placi alveolare sunt supusi aceluiasi regim termic pentru vernalizare.
Avantajul utilizarii stolonilor produsi la ghivece este dat de asigurarea prinderii si unei rapide dezvoltari postplantare.
Terenul din sera se pregateste cu atentie, asigurând o buna dezinfectie si o fertilizare corespunzatoare. Orientativ, se poate fertiliza cu: 50 t/gunoi de grajd, 150 - 200 kg/ha azotat de amoniu, 300-500 kg/ha superfosfat, 200-200 kg/ha sulfat de potasiu si circa 300 kg/ha sulfat de magneziu. Îngrasamintele se încorporeaza, apoi solul se marunteste.
Înfiintarea culturii se face sfârsit de noiembrie - început de decembrie, când plantele sunt în faza de repaus. Distantele de plantare vor fi alese astfel încât sa se asigure o desime de 80 - 100.000 plante la hectar.
Dupa înfiintarea culturii, stolonii se tin circa o luna de zile la 1-5șC pentru satisfacerea necesarului de frig, dupa care temperatura se creste cu un grad pe zi pâna la 15 - 18șC, temperatura care se mentine pâna la înflorit. Limitele de temperatura pentru parcurgerea etapelor de vegetatie si fructificare sunt cele mentionate la cultura în solar. Limitele amplitudinii de temperatura de la zi la noapte sunt foarte importante pentru înflorit, fecundare si cresterea fructelor. Umiditatea solului se mentine se mentine la 70 - 75% din capacitatea de câmp, iar umiditatea atmosferica se mentine la 65 - 70%. Datorita transpiratiei din timpul noptii, umiditatea atmosferica se apropie dimineata de 100%, din care cauza aerisirea va fi atent monitorizata.
Pentru cultura în sera calda, lumina joaca un rol foarte important. În prima parte a culturii, când zilele sunt scurte si cerul mai mult acoperit, se pot forma frunze mici si scurt petiolate (frunze de iarna), polenul are germinabilitate slaba, prin urmare si polenizarea este deficitara. Pentru a se evita astfel de fenomene, se cere suplimentarea iluminarii cu lampi speciale, pentru a realiza în sera, în perioada înfloritului, un nivel 13-25.000 lucsi. Pentru o buna polenizare, în sera se introduc albine sau bondari.
Functie de momentul când se doreste declansarea recoltei, se poate stabili data când se înfiinteaza cultura, stiindu-se ca de la începutul cresterii rozetei de frunze si pâna la începutul maturarii fructelor sunt necesare aproximativ 80 - 90 de zile. Daca plantarea se realizeaza la începutul lui decembrie, fructele se matureaza la sfârsit de februarie - început de martie. Perioada de recoltare se întinde pe circa 4-5 saptamâni, în prima saptamâna recoltându-se circa 60% din productie.
Productia poate varia functie de soi, pentru soiurile timpurii înregistrând un nivel mediu de 1-2 kg/m.p., iar pentru cele târzii de 4-5 kg/m.p.
Pe scara larga, în tarile din Europa cu traditie în cultivarea capsunului, se practica cultura în afara solului (suportata sau suspendata), în spatiu protejat sau semiprotejat.
Este o cultura care necesita o investitie mare, legata pe de o parte de construirea suporturilor de sustinere a culturii si pe de alta parte de amenajarea mediului de dezvoltare si fructificare a plantelor, constituit din saci de diverse dimensiuni, umpluti cu un compost special constituit. În plus necesarul de apa si elemente nutritive sunt asigurate de un sistem de ferti-irigare, capabil sa conduca solutia nutritiva pâna la fiecare planta

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team