capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Pentru a extinde perioada de cultura a unor soiuri, dincolo de sezonul natural de fructificare, în tarile din vestul Europei (Olanda, Anglia, Franta), au fost puse la punct un numar de sisteme de cultura speciale, fiecare destinat pentru o gama larga de tipuri de material saditor. Pentru cultura în sistemul protejat exista patru tipuri principale de material saditor (stoloni): stoloni refrigerati (A,A+), stoloni tip waiting bed plants, stoloni tray plants, si stoloni crown plants.
Fundamental, alegerea materialului saditor(tipului de stoloni) depinde de anumiti factori între care: data plantarii, disponibilitatea de material saditor, sistemul de cultura adoptat.
Pentru plantarea timpurie de primavara (ianuarie - februarie), cei mai multi cultivatori opteaza pentru Crown sau WBP pentru ca au cea mai mare capacitate de productie.
Pentru plantarea de vara (mai - august), stolonii A+ sau Tray plants sunt preferati, deoarece produc fructe mari si de calitate, urmare a perioadei de pastrare în conditii de temperaturi scazute(realizarea necesarului de frig).

Stolonii refrigerati
Materialul saditor produs si pastrat la temperaturi scazute se imparte in mai multe categorii depinzând de diametrul rizomului. În general, plantele cu diametru mai mare contin mai multe ramificatii si deci au un mai mare potential de productie. Cele mai utilizate tipuri de stoloni refrigerati în tarile mari cultivatoare de capsun sunt cunoscute ca A si A+ (A - diametru la rizom 11-15 mm; A+ - diametru la rizom 15 mm+).
Plantele A+

sunt preferate pentru culturile protejate, datorita marimii lor, care dovedeste o productie ridicata la un pret acceptabil pentru o planta extra. Din nefericire, stocurile pentru stolonii A+ sunt limitate si cultivatorii recurg la plantarea stolonilor mici (A) cultivati în densitate mare, în scopul de a obtine productii sporite. Datorita diametrului mai scazut al rizomului lor, au un numar redus de flori, plantele A tinzând sa fructifice într-o perioada de recoltare mai condensata. Marimea diametrului rizomului(tulpinii), pentru stolonii refrigerati, poate varia intre furnizori de material saditor dar standardul unanim recunoscut este cel mentionat anterior.

Waiting bed plants
Ca o alternativa de a mari stolonii, unii cultivatori de capsun în sistem protejat cumpara WBP. Acestia, sunt în fapt, stoloni foarte vigurosi, cu diametrul tulpinii de 17 mm+.
Sunt obtinuti prin plantarea filamentelor cu stoloni, într-un substrat de cultura special preparat (pat de asteptare), unde sunt permanent desprinsi de filamente si întretinuti, pentru a deveni cele mai mari tulpini posibile pâna la sfirsitul anului. Cu toate ca WBP dau prime productii la nivel mai ridicat decât plantele A+ , marimea fructului este de multe ori inferioara, în mod special când acestea au stat in conditii de temperatura scazuta mai mult de 5-6 luni.
Foarte adesea, stolonii WBP tind sa produca un mare numar de fructe deformate si mici comparativ cu stolonii A+, multe dintre acestea nefiind corespunzatoare pentru comercializarea pentru consum în stare proaspata.

Tray plants
Sunt obtinuti din plantute(stoloni neinradacinati), initial puse la înradacinat în recipiente special destinate (placi alveolare). În mod normal, mediul de înradacinare este compost pe baza de turba
Plantutele (stolonii) destinati pentru obtinerea acestei categorii de stoloni, sunt recoltate la sfârsit de iulie si sunt crescute în solar, sera sau în aer liber, pâna în decembrie, data pâna la care plantele îsi dezvolta sistemul radicular si unul sau 2 conuri de crestere realizând un diametrul de 15-18 mm la nivelul rizomului.
În perioada de repaus, plantele sunt mutate din recipiente si plasate în depozite prin refrigerare. Din cauza bunei dezvoltari a sistemului radicular se realizeaza o buna înradacinare la plantarea din vara, în sera, solariu sau în câmp cu mulcire din material plastic. Productia asteptata este apreciabil mai mare deci cea din plantele A+, aspect care va ajuta la compensarea costurilor suplimentare.

 

Plante Crown.
Acest tip de plante de capsun sunt mari, prezinta multe conuri de crestere. Ele sunt de fapt plante mama scoase din pepiniera. Din cauza marimii tulpinii, acest plante pot realiza o productie mare de fructe, daca sunt crescute în mediu potrivit de cultura. Oricum, datorita maturitatii si marimii plantelor, performantele culturii se deterioreaza daca sunt acestea sunt pastrate la rece mai mult de 3 - 4 luni. Mai mult decit atât, marimea fructului este mai scazuta în anul al doilea de cultura. Prin urmare acest tip de plante, sunt recomandate numai pentru fortarea de primavara, pentru plantarile din ianuarie - martie.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team