capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

CULTURA ÎN SOL SAU ÎN AFARA SOLULUI?

În tarile din vestul Europei se practica un sistem de cultura a capsunului în afara solului. Aceasta poate fi suspendata (ancorata)

din scheletul superior al serelor (fiind adaptata doar pentru cultura protejata în sera), sau sustinuta (suportata),

când cultura este amplasata pe diverse schelete constructive ancorate în sol sau amplasate pe sol.
Alegerea mediului de crestere si fructificare, constituie un aspect de importanta majora,
Sistemul de cultura în afara solului pentru capsun, ridica probleme cu privire la costurile suplimentare implicate pentru a obtine productie si cunostinte suplimentare în aplicarea tehnologiei de cultura (mai ales cu potrivire la , data înfiintarii culturii, nutritie si irigare)
Nu este nici o îndoiala ca productia din cultura în afara solului implica cresteri majore ale investitiilor, pentru a obtine o suprafata de cultura, necesitând în acelasi timp si o regândire a practicilor tehnologice, cerute pentru o productie timpurie de capsun.
Oricum sunt de evidentiat numeroasele avantaje ale practicarii unei astfel de culturi:

  1. Formele de rezistenta a bolilor si daunatorilor din sol sunt cu adevarat eliminate, fara utilizarea de dezinfectanti ai solului sau erbicide scumpe si daunatoare mediului înconjurator.
  2. Cultura poate fi ridicata de la nivelul solului, la o înaltime convenabila, care permite accesul si întretinerea culturii în bune conditii, reducând costurile de recoltare si îmbunatatind controlul asupra bolilor si daunatorilor.
  3. Controlul asupra aprovizionarii cu apa si elemente nutritive permite manipularea cresterii plantei, si sporirea însusirilor calitative ale fructului cu referire speciala la aroma si consistenta.
  4. Se realizeaza o foarte mare flexibilitate si o mai rapida rotatie a culturilor de capsun. Plantele pot fi mutate rapid de pe structura si poate fi instalata o noua cultura de capsun într-un timp foarte scurt(o noua cultura poate sa fie pregatita si amplasata într-o suprafata din pepiniera, anterior înfiintarii, dând astfel posibilitatea obtinerii de recolte într-o succesiune rapida)

Aceasta nu înseamna ca producerea capsunelor în sistem protejat, în cultura în afara solului, este decisiv avantajoasa.
Daca investitia se realizeaza pentru cultura sustinuta sau suspendata, aceasta ramâne. In plus, exista posibilitati multiple de asociere a culturii cu o cultura la sol a unei alte specii horticole.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team