capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Fainarea capsunului produsa de ciuperca Sphaerotheca macularis (Wallroth et Fries) Magnus - forma conidiana Oidium fragariae Harz.
Atacul se manifesta pe ambele fete ale frunzei, petioluri, pedunculii florali si fructe. Pe frunze, pe ambele fete, mai frecvent pe fata inferioara, se formeaza o pāsla albicioasa constituita din miceliu si conidiile ciupercii. Pe partea superioara, tesuturile din dreptul petelor capata o culoare rosiatica. Foliolele frunzelor atacate se rasucesc catre fata superioara, luānd forma unei lingurite.
Atacul se manifesta si pe fructe īn toate stadiile de dezvoltare a acestora, sub forma unei pāsle fainoase
Frunzele verzi atacate nu se mai dezvolta, ramān mici si deformate. Fructele coapte atacate sunt inferioare din punct de vedere calitativ.
Ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliu de rezistenta si periecii care se formeaza pe resturile vegetale atacate.
Fainarea este una din cele mai pagubitoare boli pentru cultura capsunului.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team