capsun.flora.ro capsun.flora.ro despre căpşun şi cultivarea căpşunului  Proiect AGRAL | Contact

 1 Introducere
  1.1 Proiect
  1.2 Istoric
  1.3 Originea
  1.4 Importanta
  1.5 Curiozitati
 2 Planta
  2.1 Specii
  2.2 Planta
  2.3 Soiuri
  2.4 Cerinte
 3 Cultivare
  3.1 Tehnologii
  3.2 Dezechilibre
  3.3 Protectia culturii
 4 Boli si daunatori
  4.1 Boli
  4.2 Daunatori
<<  <   ^   >  >>

Nematozii capsunilor. Sunt niste viermi mici, microscopici, care ataca în general toate organele plantei.
Meloidogyne hapla, produce manifestari ale atacului pe radicele, prin ramificarea excesiva a lor. Pe acestea apar niste umflaturi (gale), care înconjoara corpul daunatorului si servesc ca sursa de hrana si protectie pentru parazit. In final plantele se ofilesc si mor. Are mai multe generatii pe an.
Aphelenchoides fragariae. Femelele si masculii acestei specii au un aspect viermiform, cu dimensiuni microscopice. Traiesc în tesuturile plantei (frunze, petioluri, flori, colet), în care patrund prin ranile provocate de insecte sau alti factori mecanici.
Atacul se manifesta prin gofrarea si micsorarea frunzelor, care cu timpul se brunifica si devin casante. Parazitul invadeaza petiolurile, care se scurteaza si se îngroasa, iar în interiorul inflorescentelor acesta produce malformatii si atrofierea florilor. Productia scade iar fructele sunt deformate.
Ca masuri de combatere se recomanda utilizarea de material saditor sanatos si dezinfectia solului cu unul din produsele: Nemafos 10 G, 30 kg/ha, Temik 10 G, 20-30 kg/ha, Vydate 10 G, 150 kg/ha. Pentru tratamentele din perioada de vegetatie se pot aplica tratamente foliare cu Vydate L conc.0,4% sau Padan conc.0,1%.
Alti daunatori ai capsunului sunt: cârtita, coropisnita, melcul de câmp sau melcul fara cochilie, greierii de câmp si miriapodele.

<<  <   ^   >  >>
STATIUNEA DE DEZVOLTARE POMICOLA BUZAU © 2006
Designed by Digital Design Team